Welke omloopmaat heb ik nodig ?

Elke caravan heeft een omloopmaat: de lengte gemeten van de grond, door de caravanrail, naar de grond aan de andere kant. Onze voortenten hebben maten waarin de omloopmaat van jouw caravan moet vallen voor een juiste pasvorm. Omdat het opmeten van de juiste omloopmaat best lastig is, geven wij het juiste advies ! Vul jouw caravanmerk, type en bouwjaar in en wij berekenen welke maat voortent je nodig hebt en helpen wij je bij het kiezen van de juiste voortent.

Omloopmaat advies

Merk & Type Caravan  
Bouwjaar Caravan  
Uw E-mailadres  

Eenvoudig zelf opmeten ....

Waarom is het nodig om de omloopmaat te berekenen en hoe meet je deze eigenlijk? Kun je gebruikmaken van een bestaande omloopmaat voortent caravan tabel? We leggen het je verder uit.

Fabrikanten van caravans geven een omloopmaat mee voor iedere caravan. Daarom vind je sommige omloopmaten in een online database of voortent caravan tabel. Het komt echter vaak voor dat de omloopmaat van je caravan een grensgeval is binnen een omloopmaat tabel. Daardoor kan het gebeuren dat de nieuw gekochte voortent toch iets te groot of net wat te klein is voor de caravan. Op dat moment is de pasvorm van de voortent niet helemaal goed.

Je wilt geen dure voortent aanschaffen, om er op de camping achter te komen dat deze helemaal niet goed past. Daarom kan het verstandig zijn om de omloopmaat zelf na te rekenen, om jezelf te verzekeren van de juiste maat. Maar hoe gaat het meten van de omloopmaat in zijn werk?

Gebruik ook zeker onze handige zoek-hulp boven aan deze pagina!

Voor het berekenen van de omloopmaat maakt het allereerst uit welk type caravan je hebt: een aerodynamische of een ‘normale’, rechte caravan. We onderscheiden op basis van daarvan twee methoden om de omloopmaat te meten.

Omloopmaat

Vraag ons om vrijblijvend advies !

Normale, rechte caravan

De omloopmaat van een normale, rechte caravan meet je als volgt:

Zorg voor een lang touw, koord of meetlint.

Controleer of de caravan op een vlakke ondergrond staat.

laats de caravan waterpas op de wielen, zonder uitgedraaide steunen.

Begin aan de achterzijde van de caravan met meten:

Meet vanaf de grond onder de caravanrail, recht naar boven toe.

Volg de caravanrail naar de voorkant van de caravan. Zorg dat het meetlint door de caravanrail heen loopt.

Laat het meetlint aan de voorzijde van de caravan(rail) weer recht naar beneden lopen, tot op de grond.

Heb je een touw of koord gebruikt? Meet deze dan tot slot op met een meetlint. Je hebt nu de totale lengte en daarmee de omloopmaat gemeten.

Aerodynamische caravan

De omloopmaat van een aerodynamische caravan bereken je als volgt:

Neem een lang touw, koord of meetlint.

Controleer of de caravan op een vlakke ondergrond staat.

Plaats de caravan waterpas op de wielen, zonder uitgedraaide steunen.

Begin aan de achterzijde van de caravan met meten:

Meet vanaf de grond onder de caravanrail, recht naar boven toe.

Laat het meetlint door de caravanrail naar de schuine voorzijde van de caravan lopen, tot aan het punt waar de afstand naar de grond 1,90 meter is.

Je volgt de caravanrail vanaf dat punt niet verder, maar meet de afstand recht naar de grond toe.

Heb je een touw of koord gebruikt? Meet deze dan tot slot op met een meetlint. Je hebt nu de totale lengte en daarmee de omloopmaat gemeten.

Tip: meten tot op de grond !

Een veelvoorkomende fout is dat er wordt gemeten tot op een vlonder of andere bodembedekking in de voortent. Maar daarmee meet je niet de juiste omloopmaat voor je caravan. Komt er een vlonder in de voortent? Dan ligt deze in de tent, een tent staat nooit bovenop een vlonder. Zorg er daarom altijd voor dat je daadwerkelijk tot op de grond meet.